Przejdź do treści głównej

Duzi i mali gotują razem [relacja]

autor(ka): Fundacja Szkoła na Widelcu
2018-01-23, 11:57
Fundacja Szkoła na Widelcu zorganizowała niezwykłe warsztaty kulinarne dla młodych pasjonatów gotowania, których zwieńczeniem była uroczysta kolacja dla mediów, blogerów oraz rodziców młodych kucharzy. Spotkanie zorganizowane było w ramach programu społecznego Tefal Szkoła na Widelcu, a jego gospodarzem był ambasador programu Grzegorz Łapanowski.

13 stycznia w warsztatach wzięli udział młodzi adepci sztuki kulinarnej, uczestnicy znanego i lubianego programu telewizyjnego Masterchef Junior - Julia Cymbaluk, Amelia Gardaś, Joasia Krajniak, Patryk Piskorz, Mateusz Truszkiewicz i Karol Labuda. Spotkanie składało się z części teoretycznej i praktycznej. Podczas tego spotkania dzieci zdobyły dużo cennej wiedzy kulinarnej. Dowiedzieli się wielu interesujących informacji na temat kulinarnych technik, usłyszeli wiele ciekawostek na temat pochodzenia produktów i ich zastosowania. Uznani szefowie kuchni: Michał Jarosz, Bartosz Szymczak, Krzysztof Kopciński, Sebastian Wilczek oraz gospodarz spotkania Grzegorz Łapanowski z ogromną pasją wprowadzali młodych adeptów sztuki kulinarnej w arkana profesjonalnej gastronomii.

Zwieńczeniem tych niezwykłych warsztatów była uroczysta 6-daniowa kolacja przygotowana przez małych kucharzy pod okiem doświadczonych szefów kuchni. W menu znalazły się min. buraki z koprem włoskim, brukselka z wędzonym pstrągiem, soljanka grzybowa, perliczka z pęczakiem i kasztanami i mille-feuille z kremem kawowym. Wszystko pyszne i pięknie podane.

Podczas kolacji organizatorzy mieli zaszczyt gościć wyjątkowego gościa, który wylicytował jedno podwójne zaproszenie na ten szczególny wieczór, wspierając w ten sposób Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy. To nie wszystko, ponieważ po kolacji wszyscy goście mogli dorzucić coś od siebie do puszki WOŚP. Dzięki temu, tej kulinarnej lekcji i dobremu jedzeniu, towarzyszył wyższy cel.

Wydarzenie było częścią programu społecznego Fundacji Szkoła na Widelcu i marki Tefal, który ma zachęcić Polaków do wspólnego gotowania z dziećmi. Partnerski projekt edukacji żywieniowo-kulinarnej dociera m.in. do szkół i przedszkoli, ale także do rodziców. Ambasadorem projektu jest Grzegorz Łapanowski – prezes i założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu. Więcej na www.szkolanawidelcu.pl oraz na http://www.tefal.pl/tefal-szkola-na-widelcu.


Źródło: Fundacja Szkoła na Widelcu
Organizator:

Fundacja Szkoła na Widelcu

Adres:

Solec 38 lok. 11, 00-394 Warszawa-Śródmieście, woj. mazowieckie

E-mail:

info@szkolanawidelcu.pl

Www:

http://szkolanawidelcu.pl 

Uwaga! Przedruk, kopiowanie, skracanie, wykorzystanie tekstów (lub ich fragmentów) publikowanych w portalu www.ngo.pl w innych mediach lub w innych serwisach internetowych wymaga zgody Redakcji portalu!
Wyraź opinię 0 0

Skomentuj

KOMENTARZE

Nie ma żadnych komentarzy

Redakcja www.ngo.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy

  • dzieci
  • edukacja
  • hobby, zainteresowania
  • młodzież